No Image Available

De Legende van de Baalsjém

 Auteur: Martin Buber  Category: Jodendom, Joodse cultuur  Publisher: N. Kluwer  Pagina's: 206
 Beschrijving:

Dit boek bevat de 21 verhalen van het leven van de stichter van de Chassidíem, een joodse sekte die omstreeks het midden van de 18e eeuw in het oosten van Europa ontstond. Hij heette Rabbi Israël ben Eliëzer en is bekend geworden als de Baal-Shém (‘Meester van de wonderbaarlijke Godsnaam’).
De uitgave van deze verhalen wordt voorafgegaan door een uitvoerige inleiding met een beschrijving van het leven van de Chassidíem door de beroemde joodse godsdienstfilosoof Martin Buber. Hij wil zich daarin niet beperken tot feiten of verwijzingen naar het werkelijke leven, maar vooral de denkwereld van de Chassidíem beschrijven.
Het leven van de Chassidim wordt in vier delen beschreven: het vuur der bezieling, de dienst, de intentie en de deemoed. Daarna beschrijft de auteur in drie ‘kringen’ van elk zeven verhalen het leven en de gedachtewereld van de Baal-Shém. Het boek heeft vanwege de diepe, menselijke warmte die uit de verhalen spreekt niet alleen veel lezers geboeid, maar ook kunstenaars geïnspireerd, onder wie Hendrik Nicolaas Werkman, die een serie ‘druksels’ maakte bij de verhalen (exemplaren daarvan zijn in het bezit van de stichting Vrienden van de Aaltense Synagoge, te vinden in het archief).

Beschrijving van De Legende van de Baalsjém

Auteur: Martin Buber

Titel: De Legende van de Baalsjém

Ondertitel: vertaling van R. Colaçao Osorio-Swaab

Uitgever: N. Kluwer

Plaats: Deventer

Jaartal: 1968

Aantal pagina’s: 206

Trefwoordgroep: Jodendom

Trefwoord: Joodse cultuur

Catalogusnummer: J-jcul-19


 Terug