No Image Available

Het grote gebod (2 delen)

 Auteur: diverse auteurs  Category: Geschiedenis Nederland, Tweede Wereldoorlog  Publisher: J.H. Kok  Pagina's: 648  Land: Kampen
 Beschrijving:

De titel ‘Het Grote gebod’ verwijst naar de uitspraak van Christus: ‘Gij zult God liefhebben boven alles en uw naaste als uzelf’ en is te typeren als een samenvattende documentatie van het verzet in de Tweede Wereldoorlog, en wel van de L.O., de grootste verzetsorganisatie en de LKP, de meest succesvolle gewapende verzetsorganisatie. Het Grote Gebod was hun devies en drukte uit wat hen dreef bij hun acties: hulp aan honderdduizenden onderduikers, overvallen op distributiekantoren, bevolkingsregisters, gevangenissen, munitiedepots e.d.
Jarenlang heeft men gegevens over de verzetsactiviteiten van deze organisaties verzameld en op basis van feiten en niet van beschouwingen is dit boek geschreven.
Behalve een betrouwbaar is het ook een leesbaar document geworden, getuige het feit dat de redactie werd gedomineerd door auteurs van naam als Rogier van Aerde, Antoon Coolen, Ad Goede, K. Norel en Anne de Vries. Zij hebben getekend voor de hoofdstukken van het boek: (1) De onderduiker (2) De illegale werker (3) De verzorging van de onderduiker (4) Etappendienst en crossing (5) Het semi-militair verzet (6) De afwikkeling en de na-oorlogse taak. Al met al is dit standaardwerk veel meer dan een verantwoording aan allen die bij het verzet betrokken waren en hun nabestaanden, maar tevens een boeiende beschrijving van de manier waarop tijdens een periode van vreemde overheersing voor onze vrijheid is gestreden, ‘opdat in het bewustzijn van ons nageslacht het besef levend zou blijven, dat een volk niet bestaan kan en bestaan zal, als het niet bereid is voor zijn bestaan te vechten’.

 

Beschrijving Het Grote Gebod

Auteur: diverse auteurs

Titel: Het grote gebod (2 delen)

Ondertitel: Gedenkboek van het verzet in LO en KP

Uitgever: J.H. Kok,

Plaats: Kampen

Jaartal: (derde druk) 1979

Aantal pagina’s: 648

Trefwoordgroep: Tweede Wereldoorlog

Trefwoord: Geschiedenis Nederland

Catalogusnummer: TW-gn-17a en 17b


 Terug