No Image Available

Joods leven thuis en in de synagoge

 Auteur: Edward van Voolen  Category: Jodendom, Joodse cultuur  Publisher: Ten Have  Pagina's: 132
 Beschrijving:

In dit boek maakt de lezer kennis met het joodse religieuze leven zoals zich dat thuis en in de synagoge afspeelt. Zoals in elke religie verschaft ook het jodendom antwoorden op vragen omtrent ontstaan, betekenis en doel van het leven. De joodse feestdagen drukken op een specifieke manier de wezenlijke thema’s van het mens-zijn uit. Besproken wordt de cyclus van het joodse jaar, vanaf de wekelijks terugkerende sjabbat tot de jaarlijkse feesten, van het klassieke, en toch steeds nieuwe Paasfeest tot de moderne viering van Israëls Onafhankelijkheidsdag.
Als plaats van samenkomst voor gebed en studie neemt de synagoge ook in het moderne jodendom een centrale plaats in. De inrichting van het gebouw wordt eerst bekeken. Daarna komt de liturgie aan de orde, waarbij de structuur van de eredienst en het gebedenboek aan de hand van citaten wordt toegelicht.
Het laatste gedeelte bestrijkt de joodse levenscyclus, van de viering van de geboorte tot het rouwen om een gestorvene. Ook aan de uiterlijke kenmerken van het joodse huis wordt aandacht besteed, niet alleen aan het kokertje dat de deurposten siert, maar ook aan de spijswetten.
Het is een eerste verkenning van joods leven, even overzichtelijk als levendig geschreven.

 

Auteur: Edward van Voolen

Titel: Joods leven thuis en in de synagoge

Ondertitel:

Uitgever: Ten Have

Plaats: Baarn

Jaartal: 1996 (tweede druk)

Aantal pagina’s: 132

Trefwoordgroep: Jodendom

Trefwoord: Joodse cultuur

Catalogusnummer: J-jcul-18


 Terug