No Image Available

Trouw, een ondergrondse krant

 Category: Geschiedenis Nederland, Tweede Wereldoorlog  Publisher: J.H. Kok
 Beschrijving:

Dit boek bevat wat de ondertitel belooft: een volledige heruitgave van alle nummers van het (toen illegale) blad Trouw, die in de periode van de Tweede Wereldoorlog zijn uitgegeven.
Het eerste nummer, dat in een oranje kleur afgedrukt staat, heeft een bijzonder karakter en een bijzondere titel: Oranje-Bode ter gelegenheid van de geboorte van H.K.H. Prinses Margriet Francisca. Er spreekt hoop uit. De tweede uitgave. Ook uit februari 1943 opent met een verklaring van de naam die het karakter heeft van een beginselverklaring, waaruit wel blijkt dat de hoop uit het openingsnummer geen naïef optimisme is: ‘er zijn (…) tijden waarin duidelijk wordt gevoeld wat trouw is, wat zij vraagt, en dat zij er alleen in waarheid kan zijn, wanneer er bereidheid is de moeite en de strijd, waarvoor zij ons plaatst, te aanvaarden, de offers, welke er mede gepaard gaan, met een gewillig hart te brengen’. In de edities van de krant die daarop volgden en clandestien werden verspreid, werd op bijna elke bladzijde getuigd van de moed en de vastberadenheid waarmee aan deze keuze om trouw te blijven uitvoering werd gegeven. De verzameling sluit af met een Bevrijdingsnummer dat ook in het Engels gestelde dankbetuigingen bevat.
Opmerkelijk is overigens ook de opname van een speciaal Indië-nummer, met de standpunten van verschillende Trouw-redacteuren, de zij later, pas in de zestiger jaren, hebben betreurd en herroepen.
De uitgave wordt ingeleid met een toelichting en afgesloten met een verantwoording door de samensteller van de collectie, Dick Houwaart.

 

Beschrijving van de heruitgave van alle Trouw-nummers uit WOII

Auteur:

Titel: Trouw, een ondergrondse krant

Ondertitel: heruitgave van alle Trouw-nummers uit de Tweede Wereldoorlog

Uitgever: J.H. Kok

Plaats: Kampen

Jaartal: 1978 (tweede druk)

Aantal pagina’s: niet vermeld

Trefwoordgroep: Tweede Wereldoorlog

Trefwoord: Geschiedenis/Nederland

Catalogusnummer: TW-gn-15

 Terug