Actueel

Van woensdag 21 juni tot en met zaterdag 9 september 2017 is er in de Aaltense Synagoge een expositie, getiteld:

De wereld van Sebanjah

Schilderijen over joodse thema’s van Sijbrand Smit

SIMCHA THORADe naam Sebanjah (‘De Eeuwige heeft teruggebracht’) is de Joodse naam van Sijbrand Smit, geboren en nog steeds woonachtig in Alblasserdam.
De tekeningen en schilderijen die hij maakt hebben veelal een Joodse identiteit, die wortelt in zijn joodse afkomst: geboren uit een Joodse moeder die als één van de weinigen de oorlog overleefd heeft. Kunst betekent voor hem emotie en die probeert hij uit te drukken in zijn beeldend werk. Dat kan variëren van de Vreugde der Wet tot het verdriet dat de Holocaust teweeg heeft gebracht of de spiritualiteit van een gebed.

Zelf zegt hij daarover:

Alles begint met een idee. Dat idee krijgt vorm in mijn gevoel. Dat gevoel krijgt vorm op papier.
Het papier is geduldig en…….dat is ook nodig….want voordat mijn gevoel zo op papier staat, als mijn gevoel wil dat het wordt uitgedrukt, zijn er veel tekeningen de prullenbak in gegaan.

Als de kleuren, de vorm, de beweging goed zijn, dan print ik de tekening over het abstracte schilderwerk heen. Het is altijd weer verrassend of dingen op hun plek vallen. Hierna werk ik het schilderij hier en daar bij en plaats accenten waar nodig.
.
Als u de schilderijen bekijkt, zult u zien dat de kleuren vooral de afbeeldingen moeten versterken. Soms is dat maar één streek van de kwast en soms is dat vol van kleuren, tinten en bewegingen.

Dan schrijf ik er uitleg bij of een gedicht. Dat moet kort en krachtig zijn en de kern raken van dingen die soms onzegbaar zijn, maar u net het gevoel geven van wat ik niet in woorden kan uitdrukken. Ik hoop dat u er van kan genieten en de emotie beleeft, die ik geprobeerd heb er in te leggen.

Synagoge Aalten
Stationsstraat 7

Open:
woensdag  13:30-16:30
donderdag 10:00-16:00
Open Monumentendag zaterdag 9 september

Entree:    € 1,50 voor volwassenen, € 1,- voor kinderen tot 12 jaar