Rubriek: Joodse Geschiedenis
Uitgever: Ten Have/ Baarn
Bladzijden: 125
ISBN: 90 259 4108 7
Jaar: 1977
Nr. catalogus: J-jg-03

We kennen hun namen: Spinoza - Aletrino - Bueno de Mesquita - Da Costa - Jessurun - Milhado - Pinto - Pimentel - Sarphati - Teixeira de Mattos - Vaz Dias - Caranza.
Maar wie waren zij, die Marranen?

Dit boek vertelt hun geschiedenis, het relaas van mensen die gedurende de late middeleeuwen in Spanje vanuit het jodendom in de rooms-katholieke kerk zijn opgenomen. Zij en hun nakomelingen zijn voor een deel christen gebleven, voor een ander deel, soms na generaties, weer joods geworden.

Het is een bijna ongelooflijke geschiedenis. Er zaten bijvoorbeeld Marranen in de Inquisitie, die hun slachtoffers - evenzeer Marranen - tot de brandstapel veroordeelden. Sommige Marranen hebben het zelfs tot bisschop gebracht. Maar er was ook een Marraan, die er voor zorgde dat duizenden exemplaren van Calvijns Institutie in Spanje werden verspreid. Toen de Marranen Antwerpen verlieten, wegens het optreden van Alva, ontstond er werklooshied onder de zeelieden, van wie er zich toen velen voegden bij de Watergeuzen die Den Briel veroverden. Marranen hadden hechte banden met het Huis van Oranje. Ze maakten naam op het terrein van wetenschap en kunst.

Van Adelberg volgde hun spoor en beschreef hun wonderlijke wegen door de geschiedenis. Het werd een boeiend, bijna ongelooflijk boek.

Trefwoorden: jodendom   geschiedenis