Rubriek: Staat
Uitgever: Amphora Books Amstelveen
Bladzijden: 199
ISBN: 90 6446 021 3
Jaar: 1981
Nr. catalogus: I-s-06

Annelies van den Houten en Mau Kopuit - beiden redacteuren van het Nieuw lsraelietisch Weekblad - doen in deze bundel verslag van de Nederlandse politiek ten opzichte van Israel en de Palestijnen. Hun relaas begint medio 1967 - bij het uitbreken van de Zesdaagse oorlog, de tijd van: WIJ STAAN ACHTER ISRAEL. Wat er daarna veranderde in die Nederlandse politiek wordt uitgebreid weergegeven in historische overzichten. Daarnaast bevat deze bundel tal van interviews met ministers, leden van de Tweede Kamer, en ambassadeurs over o.a. 'de evenwichtige politiek', de motie-Brinkhorst, de overplaatsing van de Nederlandse ambassade. Ook komen aan de orde reacties van joodse en palestijnse zijde op de Nederlandse politiek.

WIJ STAAN ACHTER ISRAEL, WIJ STONDEN ACHTER ISRAEL, WIJ HEBBEN ACHTER ISRAEL GESTAAN, is een boeiend geschreven documentaire, waarin een politieke koersverandering doorgelicht wordt. Een koersverandering die al aanving voordat Arabische landen tijdens de Jom Kipoeroorlog van 1973 hun oliewapen in stelling brachten.
Zo werd Nederland - ooit de grootste vriend van Israel - een begripsvolle gesprekspartner van de palestijnen, constateren Annelies van den Houten en Mau Kopuit.

Trefwoorden: staat   israel