Rubriek: Leerhuis
Uitgever: Ten Have/ Baarn
Bladzijden: 96
ISBN: 90 259 4194 x
Jaar: 1983
Nr. catalogus: J-lh-08

'Om de woorden van Jezus goed te verstaan, heb je twee dingen nodig: de tekst, die je zorgvuldig, vaak ook kritisch moet lezen - en al datgene wat Jezus niet hoefde te zeggen, omdat het joods geestesgoed was, waarmee hij en al zijn toehoorders volledig vertrouwd waren. Terwijl voor de tekst goede ogen voldoende zijn, heeft het ongezegde een uiterst gevoelig oor nodig, of zoals Jezus herhaaldelijk onderstreepte: Wie oren heeft, die hore! In goed hebreeuw betekent dat: Neem me alsjeblieft in geen geval letterlijk, maar luister naar de diepe zin achter het woord!

Al het vanzelfsprekende aan joods bijbelse voorkennis, dat Jezus met recht vooronderstelt, lijkt op dat deel van de ijsberg dat verborgen onder water blijft - maar voorwaarde is voor de zichtbare top, die uit het water oprijst.'

Lapide laat aan de hand van vele voorbeelden zien hoezeer het Nieuwe Testament doortrokken is van de joodse cultuur en godsdienst. Hij laat hierdoor vaak een verrassend nieuw licht vallen op moeilijke en dikwijls onjuist uitgelegde gedeelten.

Dr. Pinchas Lapide (1922), woonde sinds 1940 in het toenmalige Palestina en was als nieuw-testamenticus vanaf 1972 hoogleraar te Jeruzalem, Göttingen, Wuppertal en Frankfurt. Van zijn hand verschenen onder meer studies met betrekking tot de joods-christelijke dialoog.