Rubriek: Algemeen
Uitgever: H.J.W. Becht - Amsterdam
Bladzijden: 224
ISBN: 90 230 0328 4
Jaar: 1978
Nr. catalogus: TW-ja-03

De gele ster is het eerste fotoboek waarin de geschiedenis van de Europese jodenvervolging door de nazi's in de jaren 1933-1945 met documenten wordt gestaafd. Het boek bevat 196 foto's, afkomstig uit archieven in Berlijn, Londen, Parijs, Amsterdam, Belgrado, Praag, Warschau, Auschwitz en Moskou en gekozen uit ongeveer 10000 opnamen. Dit fotomateriaal wordt begeleid door een informatieve tekst die gedeeltelijk uit ambtelijke documenten en verklaringen van ooggetuigen bestaat.
De vervolging, die volgens de laagste schattingen vieren volgens de hoogste zes miljoen slachtoffers eiste, wordt uitvoerig chronologisch en geografisch gedocumenteerd: de terreur in Duitsland van 1933 tot het uitbreken van de oorlog, de onmenselijke toe- standen in de Poolse getto's, de massa-executies door speciale Duitse commando's en de'Endl®sung in de concentratiekampen. Het boek bevat originele opnamen van de deportaties uit bezet Europa naar deze kampen en de aankomsten van de transporten, de verwoesting van het getto van Warschau en de bevrijding van de kampen doorde geallieerden.
Zo ontstond een niets verhullend beeld van de lijdensweg van het Europese jodendom en de verschillende etappen op die weg: van de haatpropaganda via laster, ontrechting, roof, eindeloos getreitertotde georganiseerde massamoord.

Het Parool bij de eerste druk:
'De gele ster is een gruwelijk boek, maar geen oplage kan groot genoeg zijn om het onder de mensen te verspreiden. Dit alles is enkele tientallen jaren geleden gebeurd, in de twintigste eeuw na de geboorte van Christus.'