Rubriek: Nederland
Uitgever: Uitgeverij Balans
Bladzijden: 352
ISBN: 978 94 600 3368 1
Jaar: 2011
Nr. catalogus: TW-jn-15

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het opsporen en arresteren van ondergedoken joden in Nederland voor een belangrijk deel het werk van de Nederlandse politie. Veel rechercheurs deden dit werk  met grote overtuiging en volledige inzet, zo blijkt uit nieuw en baanbrekend onderzoek. Bestudering van de strafdossiers van meer  dan 250 poliitieagenten die zich met de jodenjacht hebben beziggehouden, leidde tot schokkende inzichten: er waren binnen de Nederlandse politie groenen actief die alle trekken hadden van een criminele organisatie. Ze mishandelden, stalen, roofden, verkrachtten, en bovenal : ze joegen vele duizenden joden de dood in.

Jodenjacht kwam tot stand in samenwerking met het Nationaal Archief. Onder eindredactie van archivaris Jan H. Kompagnie en journalist/programmamaker Ad van Liempt legde de onderzoekers een onthutsend beeld vast: sommige politieagenten bleken zulke fanatieke jodenjagers dat het zelfs de Duitse bezetter te gortig werd.

Marie-Cécile van Hintum, Margot van Kooten, Anne-Marie Mreijen, Elias van der Plicht, Liesbeth Sparks en Caroline Willers beschrijven een gitzwarte bladzijde in de Nederlandse oorlogsgeschiedenis.