Rubriek: Nederland
Uitgever: Elsevier
Bladzijden: 216
ISBN: 90 10 02513 6
Jaar: 1979
Nr. catalogus: TW-jn-04

De vernietiging van een groot deel van de Europese joden door nazi-Duitsland laat de auteur niet los. Nu is dit niet zó verwonderlijk, want nazi-Duitsland heeft hem gedwongen de beker van de jodenhaat tot de laatste druppel, de gaskamer, leeg te drinken. De jaren die hij in Amersfoort, Auschwitz, Mauthausen heeft moeten doorbrengen, vormen de meest trieste periode van zijn leven waarin allen die hem lief waren voor zijn ogen werden vermoord. Over het gevolg van de zowel lichamelijke als psychische ellende heeft hij verslag uitgebracht in het egodocument De afgrond ,(tevens verschenen in New York).

In dit nieuwe boek brengt hij een nauwkeurig verslag uit van de jodenvernietiging in het algemeen, een van de grootste, meest geraffineerde misdaden van alle tijden, en van die van het kamp Sobibor in het bijzonder. Nog geen handvol joden, aangevoerd met treinen, overleefde dit afschuwelijke vernietigingskamp dat onlangs in het nieuws kwam door de aanhouding in Brazilië van een massamoordenaar van Sobibor, de voormalige SS-officier Gustav Franz Wagner. Voor zijn zowel historisch als actueel-menselijk gezien indrukwekkend boek heeft Cohen veel innerlijke weerstand moeten overwinnen, voordat hij gesprekken aankon met twee SS-ers die bij de Endlosung der Judenfrage actief betrokken waren. Eén behoorde tot de top die verantwoordelijk was voor de deportatie van joden uit Nederland; de ander tot de Duitsers die actief waren in het Dodenkamp Sobibor.


Dr Elie Aron Cohen werd te Groningen geboren in 1909. Hij studeerde medicijnen aan de Rijksuniversiteit te Groningen. Na de oorlog promoveerde hij bij prof. dr H. C. Rümke op het proefschrift Het Duitse concentratiekamp, een medisch-psychologische studie (vertalingen verschenen in Londen, New York, Stockholm en Tokio). Dr Cohen woont thans te Arnhem, is hertrouwd en heeft twee kinderen.

Het boek werd geredigeerd door Aad Nuis,