Rubriek: Literatuur
Uitgever: Elsevier
Bladzijden: 288
ISBN: 90 10 02493 8
Jaar: 1979
Nr. catalogus: L-02

Een grootse, kleurrijke roman over. een Russisch-Joods gezin, dat zich aan het begin van deze eeuw in Israël vestigt. Spelend tegen de achtergrond van de wordingsgeschiedenis van de staat Israël is het tevens een aangrijpend verslag van een van de indrukwekkendste hoofdstukken uit de joodse geschiedenis.

Lea en Reuven Chaimowitsj zijn hun ouders vooruit gegaan naar Israël. Ze voegen zich bij hun vriend Mosje, die aan de oever van het meer van Galilea een commune heeft gesticht. Tussen de knappe Mosje en Lea ontwikkelt zich een liefdesrelatie, die echter vroegtijdig wordt afgebroken, doordat de commune, verscheurd door conflicten, uiteenvalt.

Als de rest van het grote gezin Chaimowitsj eindelijk in Israël aankomt, krijgt het land toegewezen in Galilea, aan de Jordaan, waar het met schaarse middelen een karig bestaan tracht op te bouwen. Dan breekt een harde winter aan. De Jordaan stroomt over en verwoest de met moeite bebouwde akkers. Het gezin verhuist naar het opleidingscentrum, waar de vrouwen het land leren bewerken. Dan volgen enkele goede jaren. Er wordt een nieuwe commune gevestigd bij Gilboa, die zich snel uitbreidt en zeer populair wordt. Totdat er conflicten. komen met de Arabieren uit het naburige dorp, die zo hoog oplaaien dat de commune geëvacueerd dreigt te worden. Door bemiddeling van de sjeik van Tabor wordt echter de vrede tussen de twee dorpen weer getekend. Maar voor hoe lang...?

Trefwoorden: emigratie   zionisme