Rubriek: Literatuur
Uitgever: Amphora Books Amstelveen
Bladzijden: 159
ISBN: 90 6446 001 9
Jaar: 1979
Nr. catalogus: L-07

Met één been op de grond

Deze schat van Chassidische vertellingen onthult de opmerkelijk verfijnde humor van de Chassidiem. Door de ogenschijnlijke naïviteit en het tegelijkertijd surrealistische karakter gaat van deze verhalen een universele en immer actuele aantrekkingskracht uit. Ze zijn geput uit het Chassidische erfgoed, waarin de kern van de Joodse humor bewaard is gebleven.
De illustraties bij deze 185 Chassidische vertellingen zijn -van de hand van Mané-Katz - schilder van de Joodse folklore en vertolker van de Chassidische bezieling, die momenten van ware toewijding en vreugde wist uit te beelden.

Iets over de auteur

Rabbijn Shmoeël Avidor Hacohen - in 1926 te Jeruzalem geboren - is een afstammeling van 29 generaties van rabbijnen. Zijn ouders waren bovendien telgen van Chassidische families.
Op 19-jarige leeftijd behaalde hij de bevoegdheid voor rabbijn; zijn universitaire studie rondde hij af met een M.A.graad. Momenteel fungeert hij als leider van een moderne orthodoxe gemeente - uniek in zijn soort - te Kfar Shmarjahoe (Israël):
Hij heeft zes boeken op zijn naam staan, waaronder een biografie van de beroemde rabbijn en geleerde Rabbi Kook. Hij heeft ook de tekst geschreven van een succesvolle Israëlische musical over de wereld der Chassidiem, getiteld „Alleen dwazen zijn bedroefd".
Rabbijn Shmoeël Avidor Hacohen geniet tevens bekendheid als o.a. verteller van Chassidische verhalen voor de Israëlische radio en t.v.

Trefwoorden: humor   witz   chassidisme