Rubriek: Tweede Wereldoorlog
Bladzijden: 32
Jaar: 1998
Nr. catalogus: TW-02

Dit fotoboek bevat beroemde opnamen van Chaldej, van wie onze synagoge een expositie had gedurende de zomer van 2006, ons ter beschikking gesteld door Ernst Volland uit Berlijn, en van de Amerikaanse fotograaf Tony Vaccaro. Het is een catalogus van de gelijknamige expositie in 1998 in het documentatie- en informatiecentrum in Stadtallendorf in Duitsland.

Tony Vaccaro landde in juni 1944 in Normandië met de Amerikaanse 83ste Infanteriedivisie waarmee hij optrok, de Rijn bij Neuss overstak en tot de Elbe op te trekken. In de buurt van Dessau kwam het tot zware gevechten waarvan Vaccaro een fotoverslag maakte.
"Ik had een missie die ik volbrengen wilde: ik wilde bewijzen verzamelen tegen de oorlog, de zinloosheid, de vernietiging.  Ik wilde de zwaarst mogelijke aanklacht tegen de oorlog indienen." Maar hij was niet geïnteresseerd in pathetische of propagandistische beelden.

Jewgeny Chaldej is de fotograaf van één van de beroemdste opnamen van de 20ste eeuw: het planten van de vlag op het Rijksdaggebouw door Sowjet-Russische troepen. Die foto is wereldberoemd, maar zijn naam is tamelijk onbekend.

Trefwoorden: catalogus